Автор: Ралица Фичева, Дневник Следвайте Гласове в ТелеграмЕдна седмица - с толкова

...
Автор: Ралица Фичева, Дневник Следвайте Гласове в ТелеграмЕдна седмица - с толкова
Коментари Харесай

Референдумът срещу еврото ще зависи от юридически хватки

Автор: Ралица Фичева, Дневник Следвайте " Гласове " в Телеграм

Една седмица - с толкоз време, по закон, разполага Народното събрание, с цел да се произнесе по настояването на проруската националистическа партия " Възраждане " за референдум, който да отсрочи влизането на България в еврозоната с двадесет години.

Въпреки изтичащия период и заявените проевропейски позиции, ръководещото болшинство няма обща тактика по какъв начин да работи. Двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България ", са на разнообразни позиции дали да се допусне допитването, а обсъжданите разновидности включват комплицирани политически и юридически хватки. В последна сметка може да се окаже, че ориста на референдума ще се реши от това какъв брой време има опция да се бави окончателното решение. Това демонстрираха неофициални диалози на " Дневник " с политици от болшинството.

Юристи дават разнородни тълкувания на законовите текстове, само че едно е несъмнено - в случай че не се произнесе по настояването на " Възраждане ", Народното събрание няма да носи отговорност по закон. Най-големите политически сили обаче ще би трябвало поемат риска от евентуални имджови вреди току преди локалните избори. Амбицията на България е да се причисли към еврозоната на 1 януари 2025 година

Историята на референдума също стартира с юридическа хватка: при започване на годината цивилен комитет, подсилен от " Възраждане " разгласи, че стартира да събира подписи за референдум с въпрос:

Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 г?

Още тогава адвокати разясниха, че партията неслучайно е избрала да зададе въпроса по този метод. Причината е, че съгласно Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление референдуми не могат да се провеждат по въпроси, които са част от интернационалните контракти, към този момент признати и утвърдени от България. Влизането в еврозоната е част контракта за присъединение на България към Европейския съюз (ЕС):

в чл.140 от Договора за действие на Европейски Съюз и Протокол 13 към него страните от Съюза, като се изключи Дания, се задължават да се причислят към единната европейска валута след реализиране на така наречен критерии за конвергенция, включващи равнище на инфлация, недостиг, непоклатимост на валутните курсове и други
Според Конституцията пък наредбите му имат превес над вътрешното право, в случай че има несъгласие посред им.

Използвайки инерцията на предизборната акция, " Възраждане " събра към 470 хиляди годни подписа - задоволително, с цел да не се желае единодушието на Народното събрание, а непосредствено да се върви към допитване. Законът обаче изисква интервенция на Народното събрание - приемане на решение за привикване на допитване и възможна редакция на въпроса, без да се трансформира смисълът. Срокът за него е до три месеца след внасянето на подписите и изтича на 7 юли. След това е ред на президентът да дефинира дата за допитването.

Отхвърляне или отсрочване

По неофициална информация въпросът по какъв начин да бъде " отиграно " настояването е измежду доста тематики, по които ръководещото болшинство има разлики. Миналата седмица тематиката влезе в листата от условия, които " Продължаваме промяната - Демократична България " сложи на ГЕРБ, с цел да продължи взаимното ръководство. Тя беше дефинирана като " обща позиция за законността на референдума на " Възраждане " и трябваше да бъде разисквана, наред с останалите щекотливи въпроси, преди да се стигне до сключване на някакъв тип документ за дейностите на ръководещите вбъдеще. Доколкото единодушие за документ към момента няма, въпросът остава провесен.

Преобладаващото мнение в " Продължаваме промяната -Демократична България " е, че Народното събрание би трябвало да отхвърли решението за привикване на референдум или най-малко оптимално да забави процедурата, споделиха за " Дневник " източници от обединението.

Според доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", отменяне на решението не е невероятно. " Зависи на какъв юридически принцип ще се базират депутатите - дали на националния суверенитет, или на разделянето на управляващите ", изясни пред " Дневник " Киселова. Ако се върви към второто, гласовете на двете най-големи групи - общо 132, са задоволителни за отменяне на решението. Заедно с тях ще гласоподава Движение за права и свободи, което поредно поддържа еврото, а срещу са " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

На противоположното мнение е проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и също учител в Софийския университет, съгласно който Народното събрание е задължен поддържа решението за привикване на референдум. Ако не го направи обаче глоба няма да последва:

Парламентът е единственият орган в страната, който може да не съблюдава закони и от това да не последва нищо
проф. Пламен Киров, конституционалист

По думите му това е трайно схващане в народните представители, което демонстрира, че в България директната народна власт не работи или работи доста изборно дотолкоз, доколкото обслужва ползите на парламентарното болшинство.

Двамата конституционалисти позволяват вид депутатите въобще да не разрешат предлагането на " Възраждане " да стигне до разглеждане в пленарна зала.
Според доцент Киселова това може да стане, в случай че ръководещите намерят солидно несъгласие с интернационален контракт, т.е. с контракта за участие в Евросъюза. На сходно мнение е преподавателят по право на Европейския съюз доцент Христо Христев, който през април съобщи пред националното радио, че " изрично не може да бъде извършен правомерно референдум по въпроса дали да бъде непокътната българската национална валута до 2043 година или която и да е година, което значи да не бъде въведено еврото, съгласно плануваните в контракта за присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз и в Договора за действие на Европейски Съюз ".

По думите на проф. Киров обаче " в случай че Народното събрание не вземе решение, това би означавало, че в България мнението на гласоподавателите, когато би трябвало да се свика референдум, не значи нищо за политическите сили ".

От " Продължаваме промяната - Демократична България " разясняват, че надали ще се стигне до подобен краен вид, въпреки че адвокати в групата считат, че в случай че България извърши критериите за влизане в еврозоната, то всяко отсрочване на тази стъпка би било незаконно. Все отново обединението възнамерява в случай че не може да отхвърли, то най-малко оптимално дълго да забави разглеждането на проекторешението в пленарната зала като протака гласуването му в отрасловите комисии - общо 4 на брой.

В четвъртък следобяд тази тактика се удостовери от проваленото съвещание на комисията по бюджет и финанси, на което трябваше да се прегледа предлагането на " Възраждане ". На него не се явиха депутатите от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България ", а от Движение за права и свободи беше само краткотрайният ръководител на комисията Петър Чобанов.

Според юристите, с които " Дневник " беседва, престъпването на инструкции в закона период за изговаряне на Народното събрание, не основава необикновен проблем. Според доцент Киселова неспазването му не опонира на Конституцията, а проф. Киров добавя: " Ще мине този период и нищо няма да произтече от това ".

Да угодим на " Възраждане "

Неофициално представители на ГЕРБ разясниха, че тактиката за държанието на партията по референдума зависи напълно от решението на водача Бойко Борисов.

В събота (24 юни) някогашният министър председател предложи ненадейно решение пред партийния актив във Велико Търново: " Възраждане " не се страшни, те ще станат такива, в случай че стартираме да ги стопираме с административни способи. Направих си труда да прочета по какъв начин е дефиниран въпросът им. Колегите споделят, че те са за еврото, само че от 2043 година А ние споделяме за еврото, само че от 2023 година Ето ви компромис - 2024 г, Народното събрание има право да промени периода ".

Идеята слага въпроса до каква степен е законна сходна смяна, тъй като по закон Народното събрание " може да редактира, без да трансформира смисъла на съдържащия се в предлагането въпрос ". И по тази тематика мненията на конституционалистите се разминават:

Доц. Наталия Киселова счита, че датата може да бъде изменена, защото тя всъщност не променя главния смисъл на въпроса, който цели отсрочване на влизането в еврозоната и опазване на българския лев.

Проф. Пламен Киров е на мнение, че хората са се подписали под съответен въпрос с съответна дата и тя не би трябвало да бъде пипана.

Въпреки анонса, това надали ще е предпочетеният от ГЕРБ вид. Неофициално народни представители от разнообразни парламентарни групи разясниха положителните взаимоотношения сред водачите на ГЕРБ " Възраждане " и позволиха, че Борисов не би желал да ги наруши, саботирайки референдума и затваряйки си по този начин вратата за евентуална бъдеща взаимна управническа формула.

В последните седмици двете групи демонстрираха добър синхрон по обособени тематики. ГЕРБ поддържа " Възраждане " за обособяване на следствието от прокуратурата, а хората на Костадин Костадинов помогнаха при избора на Делян Пеевски в конституционната комисията, два пъти провалиха кворума на правната комисия и гласоподаваха дружно с ГЕРБ процедурните правила за избор на нови шефове на регулатори.

Да, не, рано е да се каже: референдумът против еврото ще зависи от юридически хватки© Цветелина Белутова, Капитал
Представители на ГЕРБ развиват друга теза - че най-редно би било обединения, които се афишират за демократични, да поддържат допитването и вместо да играят непочтено, да проведат мощна осведомителна акция за еврото, която да противостои на пропагандата на " Възраждане ". В партията даже са уверени, че стигне ли се до гласоподаване, болшинството от гласоподавателите отговорят с " не " на въпроса. Според тях всяко друго деяние би " наляло в допълнение вода в мелницата " на проруската партия.

Обща тактика и къде е уловката

Дали ще има и каква ще бъде общата тактика на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са основните въпроси, които ще предопределят последващите стъпки от процедурата по свикването на референдума. При гореизброените сюжети са вероятни следните продължения:

- Процедурата да се приключи още на равнище парламент;

- " Възраждане " да сезира за решението Конституционния съд (КС);

- " Продължаваме промяната - Демократична България " да сезира съда.

Първото е допустимо, в случай че Народното събрание откаже да се произнесе с мотив за незаконосъобразност на въпроса. Тогава от " Възраждане " няма да може да предприеме никакви законови стъпки, защото няма институция, която да задължи Народното събрание да вземе решение, разяснява проф. Пламен Киров.

Ако решението бъде отхвърлено от депутатите, " Възраждане " би могла с поддръжка от друга група да оспори решението пред Конституционен съд. За задачата са нужни подписите на една пета от депутатите, а партията има единствено 37. Пред " Дневник " водещият правист на " Възраждане " Петър Петров удостовери, че към този момент е готова конституционна тъжба, която да бъде импортирана " още на идващия ден ", в случай че решението бъде отхвърлено. Под нея са се подписали и депутатите на " ИТН ", които са 11 и по този начин подписите стават тъкмо 48.

Същия ход възнамеряват от " Продължаваме промяната - Демократична България ", в случай че решението мине в пленарна зала. Те имат и нужните подписи, защото групата наброява 63 депутати.

Ключово за периодите ще бъде кое решение е атакувано. В случай, че Народното събрание е дал зелена светлина, съдът е задължен да излезе с решение до датата на допитването. Това ще съкрати мощно времето за изговаряне, тъй като по закон, когато предстоят избори в границите на една година, президентът насрочва допитването дружно с тях. Редовният локален избор ще е в края на октомври или първата седмица на ноември. Следващите постоянни избори - за евродепутати, са през юни 2024 година

Ако обаче Народното събрание отхвърли проекторешението и " Възраждане " оспори това, Конституционен съд няма период за изговаряне нито по допустимостта на настояването, нито всъщност.

Ходовете на " Възраждане "

Представителите на проруската партия от няколко седмици се пробват да забързат процеса по взимането на решение в Народното събрание, само че срещат отпор. В четвъртък Деян Николов прочете от трибуната на Народното събрание декларация, в която предизвести иронично американското посолство, че стои зад протакането, само че то няма да е сполучливо.

По-късно денем той даде да се разбере, че партията му има намерение да форсира процеса като внесе проекторешението за разискване в първия пленарен ден на новия месец, когато опозицията дефинира дневния ред на депутатите. Това обаче ще е на 5 юли и по всяка възможност ръководителят на Народното събрание Росен Желязков няма да го включи в програмата, защото липсва отчет от водещата комисия и към момента не са изтекли периодите за взимане на решение.

Инфо: Дневник

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР